Zoeken

Ben ik ongevoelig voor Botox®?

Onlangs kreeg ik een interessante vraag van een nieuwe klant over ongevoeligheid voor Botox®. Zij gaf aan dat zij bij voorgaande behandelingen een mooi resultaat had, maar dat bij haar laatste behandeling het effect niet meer zo mooi was en korter aanhield. Zij was bang was dat zij ongevoelig begon te worden voor Botox®, en vroeg mij of ik ervaring had met dit fenomeen. Omdat ik zelf nog nooit heb meegemaakt dat een klant resistent is voor Botox®, ben ik wetenschappelijke literatuur ingedoken over dit onderwerp. In dit artikel bespreek ik mijn bevindingen.Wat is resistentie?Resistentie is de ongevoeligheid voor een bepaalde stof, in dit geval Botox®. Ongevoeligheid voor Botox® komt niet vaak voor, ook in de wetenschappelijke literatuur is dit fenomeen maar enkele keren beschreven.


De precieze oorzaak van resistentie is onduidelijk. Een oorzaak wordt gezocht in het ontwikkelen van antilichamen tegen het eiwit.Wanneer is het risico op Botox® resistentie verhoogd?


De kans op Botox® resistentie blijkt samen te hangen met de totale dosis per behandeling, en de duur tussen behandelingen. Het heeft dus niet te maken met hoeveel behandelingen je in totaal hebt ondergaan. Uit onderzoek bleek dat met name neurologische patiënten die frequent hoge dosis Botox® behandelingen ondergaan (meer dan 300 eenheden), een verhoogd risico hebben. Voor cosmetische doeleinden injecteren we gemiddeld 15 tot 30 eenheden per zone, en zit er minimaal 3 maanden tussen iedere behandeling. De dosis die wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden is dus vele malen kleiner, en het risico op resistentie wordt daarmee ook kleiner geacht.


Hoe groot is de kans op Botox® resistentie?


Uit oudere studies, waarin gebruik werd gemaakt van Botox® met een hoger eiwit-gehalte (25ng per ampul), ontwikkelde 5% van de patiënten antistoffen. Vandaag de dag bevat Botox® zit nog maar 5ng eiwit per ampul, waardoor het aangenomen risico van resistentie in werkelijkheid dus nog veel lager ligt.


Volgens de producent van Botox®, Allergan, worden in maar 1% tot 2% van de mensen antilichamen tegen Botox® aangetroffen. Daarbij is het onduidelijk of deze antilichamen een merkbaar effect hebben op het resultaat van de behandeling.Wat kan ik doen als Botox® niet lijkt te werken?


Na een behandeling begint Botox® langzaam te werken. Het belangrijk te beseffen dat pas na 2 weken het maximale effect wordt bereikt, enig geduld is dus belangrijk. Vanaf dat moment begint je lichaam langzaam te herstellen van het effect van Botox®. Het is volstrekt normaal dat na 6 tot 8 weken enige beweging is te zien. Dit betekent niet dat de behandeling heeft gefaald of dat er sprake is van resistentie. De effecten van Botox® houden doorgaans nog 3 tot 6 maanden aan. Bij herhaalde behandeling kan het effect nog langer aanhouden. De werkzaamheid verschilt dus van persoon tot persoon.


Wanneer je 2 weken na de behandeling nog niet tevreden bent over het resultaat van de behandeling, kun je dit het beste bespreken met je arts. De kans is veel groter dat de oorzaak van een suboptimaal resultaat van behandeling wordt veroorzaakt door een te lage of onjuist toegediende dosering, dan dat er sprake is van resistentie. Je arts kan in de meeste gevallen een nabehandeling verrichten, een zogenaamde "touch-up". Vaak wordt daarmee alsnog het gewenste effect bereikt.Ben ik resistent voor Botox®?


Dat is lastig aan te tonen. Het aantonen van antilichamen kan worden gedaan door middel van het afnemen van bloed en analyse in een lab. In de praktijk wordt dit nooit gedaan, maar wordt er op geleide van het resultaat van de behandeling een uitspraak gedaan over het al dan niet ongevoelig zijn voor Botox®.


Wanneer in een extreem zeldzaam geval, na adequate dosering en bij een juiste injectietechniek, toch sprake blijkt van resistentie tegen Botox®, kan het helpen om een ander product te proberen. Eventuele alternatieven zijn Dysport® of Xeomin®. Doordat de structuur en samenstelling van deze producten nét anders is, kan het zo zijn dat uw lichaam niet resistent is tegen deze middelen. Andersom, bent u ongevoelig voor Dysport® of Xeomin®, dan kunt u Botox® proberen.


Het antwoord op de vraag van mijn klant


Ik legde mijn klant uit dat de kans op ongevoeligheid voor Botox® dus zeer klein is. Ik vertelde haar dat de kans vele malen groter is dat haar vorige behandelaar te zuinig is geweest met zijn/haar dosering, of niet op de juiste plek had geïnjecteerd. Ook werd niet duidelijk welk middel was gebruikt voor de behandeling. Ik behandelde haar met Botox®, met een dosering zoals in de richtlijnen is omschreven. Ik zag haar onlangs, enkele maanden na de behandeling terug voor een nieuwe behandeling. Zij was zeer tevreden met het resultaat en de duur ervan. Ze was opgelucht dat ze toch niet resistent was gebleken want "wat moest zij zonder Botox® beginnen?".


Heeft u vragen?


Mocht u vragen hebben over de behandeling van rimpels met Botox®, over resistentie tegen Botox®, of wilt u een vrijblijvend advies? Neem contact met me op en ik sta u graag te woord!Openingstijden

Behandeling uitsluitend op afspraak in de klinieken van SkinDoctor in Rotterdam, Den Haag en Wassenaar.

Kantoor

Wijnbrugstraat 115

3011XW, Rotterdam

info@artsendejonge.nl

WhatsApp: 0651522737

  • Instagram - Black Circle

© 2017-2020 Arts & de Jonge - KVK: 69865183 - BTW: NL215612164B01